Karikatyyrikoulu osa 1

KARIKATYYRITAIDE

karikatyyrikoulu1Karikatyyrejä, eli humoristisia henkilökuvia on piirretty ihmiskunnan alkuhistoriasta lähtien. Hyvät piirtäjät ovat naurattaneet katsojia läpi vuosisatojen. Tämä piirustustaiteen osa-alue on edelleen arvostettu, mutta lehdissä karikatyyrejä näkee harvemmin kuin vaikkapa sata vuotta sitten.

Karikatyyrit jaetaan tekotapansa mukaan kahteen lajiin: live-karikatyyrit, eli suoraan elävästä mallista piirrettävät ja studiokarikatyyrit, joita piirretään valokuvista. Live-karikatyyrien piirtäjiä näkee paljon turistikohteissa, katutaiteilijoina, huvipuistoissa ja messuosastoilla. Amerikassa on nykyään tapana tilata karikatyyripiirtäjiä myös yksityisiin syntymäpäiväjuhliin piirtämään pikakarikatyyrejä päivänsankarista ja vieraista. Hyvä piirtäjä tekee työn valmiiksi noin 10 minuutissa.

Studiokarikatyyrien tekemiseen käytetään enemmän aikaa. Jos piirtää henkilöä jota ei itse tunne, on hyvä olla useampi valokuva; ihminen kun saattaa olla hyvin eri näköinen eri kuvissa. Tutuista henkilöistä karikatyyri onnistuu helpommin. Julkisuuden henkilöt ovat tavallaan tuttuja ja siksi on mahdollista korostaa myös heidän luonnettaan.

T: Karikatyyripiirtäjä Teuvo Salminen. Julkkis-Galleria, Rauma.

Kurkista kotisivuille: www.teuvosalminen.com