Perusohjeita piirtäjille

Ennen kun aloitatte piirtämisen, kannattaa katsoa netistä ammattilaisten piirroksia ja videoita. Niistä oppii paljon. Karikatyyrejä löytyy Googlen kuvahausta hakusanoilla karikatyyrit ja caricatures. Pilapiirroksia löytyy hakusanoilla pilapiirrokset ja political cartoons. Kilpailuaikaa on nyt runsaasti, maaliskuun loppuun asti. Jokainen piirtäjä voi tehdä useita töitä ja valita niistä kilpailuun vain paras.

A) OHJEITA KARIKATYYRIEN PIIRTÄMISEEN:

Herkullisia mallikuvia suomalaisista poliitikoista löytyy runsaasti. Etsi niitä Googlen kuvahausta. Valitse sellainen kuva, jossa henkilöllä on hauska ilme. Mieti ensin miten sommittelet työsi. Hahmottele se kevyesti lyijykynällä. Liioittelun nyrkkisääntö on: Suurta suurennetaan ja pientä pienennetään, esimerkkinä nenän koko. Silmät ovat sielun peili, joten huomioi niiden kaikki pienetkin yksityiskohdat. Viimeistele työsi sinulle sopivalla piirustus- tai maalausmenetelmällä ja laita valmiin työn alaosaan lyijykynällä signeeraus, eli nimikirjoituksesi ja vuosiluku. Täytä osallistumiskaavake ja kiinnitä se työn taakse.

B) OHJEITA PILAPIIRROSTEN PIIRTÄMISEEN:

Poliittinen pilapiirros on tekijänsä kuvallinen mielipide. Se ottaa kantaa päättäjien puheisiin ja tekoihin. Hyvä pilapiirros on kohteilleen kuin piikki lihassa ja samalla katsojille huumorin kukkanen. Pilapiirtäjän täytyy seurata politiikkaa kriittisesti, jotta hyviä aiheita löytyisi. Yksi parhaista komiikan keinoista on yhdistää asioita kääntämällä ne päälaelleen. Pilakuvissa henkilöt piirretään yleensä hyvin pelkistetysti, kuin sarjakuvissa. Piirroksen yhteyteen voi sijoittaa tekstiäkin, mutta ehkäpä paras pilakuva on kuitenkin ilman tekstiä.

Kun olet ensin keksinyt oivan idean, luonnostele siitä kokonaishahmotelma. Piirrä tai maalaa luonnoksesi sitten puhtaaksi esim. tusseilla suoraan luonnoksen päälle, tyhjälle arkille valopöytää käyttäen, tai vaikkapa tietokoneen piirrosohjelman avulla. Voit myös viimeistellä työsi värittämällä. Moni pilapiirtäjä sijoittaa työhönsä oman puumerkin tai nimimerkin. Piirtäjä tunnetaan siitä ja tietysti ennen kaikkea hänen omasta tyylistään. Täytä osallistumiskaavake ja kiinnitä se työn taakse.

KARIKATYYRIEN PIIRTÄMINEN / LYHYT OPPIMÄÄRÄ

karikatyyriohje1

karikatyyriohjemallit

1) Henkilön valinta:

Valitse persoonallisen näköinen poliitikko ja etsi hänestä valokuva, jossa hänellä on hyvä ilme.

Niitä löytyy Googlen kuvahausta.

2) Mallin analysointi:

Tärkein vaihe karikatyyrin tekemisessä tapahtuu ennen kuin yhtään viivaa on piirretty. Mieti tarkkaan mallin ulkonäköä. Mitä hänessä on erikoista? Tutki pään muotoa, tukkaa, nenä, suu, korvat, kulmakarvat, leuka, juonteet ihossa ja SILMÄT.

3) Yleishahmottelu:

Sommittele aluksi kokonaisuus. Piirrä paperille lyijykynällä kevyesti: pään muoto ja sen jälkeen muut kohteet; vartalon asento, kädet ja rekvisiitta. Kehittele liioittelua – parantele ja kehittele näköisyyttä paremmaksi. Poista huonot viivat pyyhekumilla. Sitten kun kaikki näyttää hyvältä, voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen.

4) Puhtaaksipiirtäminen:

Mieti millä piirustus- tai maalausmenetelmällä haluat tehdä työsi valmiiksi? Itse käytän Staedler Pigment liner-tussikyniä (0,7 mm – 0,05 mm). Ääriviivoissa käytän leveämpää terää 0,7 ja varjostuksessa ohutta 0,05 mm:n terää. Kasvojen väritykseen hyvä valinta on Derwentin puuvärikynät, kuten esim. Skintones  eli ihosävyt (Myytävänä kirjakaupoissa).


Katso enemmän ohjeita sivuston valikosta KARIKATYYRIKOULU ja kannattaa myös katsella hyvien karikatyyritaiteilijoiden töitä. Niistä oppii paljon ja niitä löytyy esim. netistä hakusanoilla KARIKATYYRI tai CARICATURES. HARJOITUS TEKEE MESTARIN! Menestystä sinulle tähän hauskaan ja antoisaan harrastukseen!


Mikä on karikatyyri ja mikä on pilakuva?

Siinäpä ongelma, joka täytyy selvittää. Nämä käsitteet sekoitetaan usein: Karikatyyriä sanotaan pilakuvaksi ja päinvastoin. Se johtuu siitä, että molemmissa lajeissa on samanlaisia huumorielementtejä. Perinteinen karikatyyri on potrettikarikatyyri, jossa on iso pää ja pieni hartiaosa. Jos karikatyyriin tulee vauhdikasta toimintaa, eli ”äksöniä”, voisi uutena tyylinimenä olla pilakarikatyyri? Se kallistuu kuitenkin enemmän karikatyyrin puolelle kuin pilakuvan.


karikatyyriohjetrump

T: Karikatyyripiirtäjä Teuvo Salminen. Julkkis-Galleria, Rauma.

Kurkista kotisivuille: www.teuvosalminen.com